Üniversite Öğrencileri Neden Part time Çalışmak İstiyor!

Üniversite öğrencilerinin part time çalışmak istemelerindeki eğilimlerini öğrenmek amaçlı gerçekleştirmiş olduğumuz anketin sonuçlarını sizler için değerlendirdik.

Harçlık kazanmak için%64
Kariyerine başlangıç yapmak, Deneyim kazanmak için%30
Networkünü genişletmek için%6
Üniversite öğrencileri neden part-time çalışmak ister?

Üniversite öğrencilerinin %64’ü part time çalışmayı harçlık kazanmak için istiyor. Öğrencilerle birebir bu konuyu konuştuğumuzda çoğunlukla ailevi durumu iyi olmayanların part time çalışmak zorunda kaldıklarını görmekteyiz. Üniversite sınavını kazanan öğrenciler kampüslerde eğlenip, tadını çıkartırken, bazıları da vardır ki, zor şartlarda kazandığı üniversiteyi devam ettirmek zorundadır. Çünkü ailesinin ve çevresindekilerin ondan beklentileri vardır. Ya doktor olacak, ya mühendis ya da pazarlamacı. Ama ne olursa olsun bölümünü bitirip, iyi bir meslek sahibi olmalı, kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayabilmelidir. Durum böyleyken, part time çalışıp, harçlık kazanmak öğrenciler için çok önem arz etmektedir.

Özel üniversitelere burslu giren öğrenciler, dersten kaldıklarında, bazı üniversiteler bursları kesmekte ve öğrencilere borç yüklemektedir. Öğrenim hayatını devam ettirmek zorunda olan öğrenciler bu borçları ödeyebilmek için organizasyon şirketlerinde, çağrı merkezlerinde, marketlerde, cafelerde, mağazalarda part time çalışmaktadırlar.

Üniversite öğrencilerinin %30’u kariyerlerine başlangıç yapmak, deneyim kazanmak için part time çalışmayı tercih etmektedirler. Üniversiteliler kariyerlerine ilk defa Unisbul.com ‘da cv oluşturup başlarlar. İş hayatına part time işlerde çalışarak giriş yaparlar. Bir çok üst düzey yönetici, şirket sahibi hep üniversite döneminde başlamıştır çalışma hayatına. Üniversite döneminde deneyim kazanmış, bu deneyimlerini işlerine aktarmışlardır.

Anketimize katılan öğrencileri%6’sı da networklerini genişletmek için part time çalıştıklarını belirtmişlerdir. Bu kişileri incelediğimizde üniversitelerde etkin bir şekilde görev alan öğrenciler olduklarını görmekteyiz. Hem üniversiteyi, hem de çalıştığı ortamı networkünü genişletmek için kullanan arkadaşların üniversite bittikten sonra pek iş aramadığını, iş tekliflerinin kendilerine geldiğine şahit olmaktayız. Hatta birçoğu da iş teklifini üniversiteyi bitirmeden almaktadır. Öyle ki, tanık olduğumuz birkaç öğrenci çocuğuna ders verdiği şirket sahibi ile işbirliğine gitmiştir.

Harçlık kazanmak,  kariyerine başlangıç yapmak ve networkünü genişletmek için part time işlerde çalışan üniversite öğrencilerine işverenler olarak daha fazla şans tanıyalım. Onları iş dünyasına hazırlayalım. Hiçbir şey bilmiyorlar diye yakınmayalım.

Üniversite öğrencileri olarak da “Part time çalışıp, hayata çabuk alış!’alım…